Lugnets visfäst

| start | visfäst 2020 | tidigare program | Lugnets kulturförening | hitta hit |

Le Lac Long 814, lördag 29 augusti, kl 13:00

LE LAC LONG 814 är ett konstnärligt samarbete mellan poeten och didaktikern Bengt Söderhäll och sångaren, kompositören, musikern och visfästvärden Daniel Östersjö. Det är ett projekt som vill bygga broar mellan det svenska och det franska, nyskapande, och har potential att berika både det franska och det svenska kulturlivet på ett helt nytt sätt.

Det är svårt att veta var man ska börja berättelsen. Den kan börja i vallontider, för var det inte redan på 1600-talet som det franska slog sig ner i det norduppländska järnlandskapet och bestämde sig för att stanna. Den kan börja med Dalälven, som ofrånkomligt strömmar norrut ut i havet, alltid i rörelse, men ändå stilla som en lång, lång sjö. Poesin tar sitt utsprång från platsen och naturen, människorna som finns här och deras sagor, deras minnen.

Den kan börja med Stig Dagerman, syndikalisten och kosmopoliten som föddes i Älvkarleby, och vars ord klingar världen över, inte minst i Frankrike. Stig Dagerman förde samman Bengt Söderhäll och Daniel Östersjö, den senare nyinflyttad (2011) till ett provençalskt gammalt missionshus i Marmaskogarna (Lugnet) med tonsättningen av ”Birgitta svit” (2015) i tankarna, den förre sedan många år drivkraften bakom Stig Dagermansällskapet, som sedan 1996 en dag om året ger ett pris till någon som verkar i Stig Dagermans anda.

Den kan börja i Skutskär, där Bengt Söderhäll erövrar språket och lär sig att leva med älven. Han har gett ut flera diktsamlingar på svenska, och 2012 gav han ut en tvåspråkig diktsamling med franska översättningar av Janina Szubzda-Martinez, Réflexions sur le lac long. Vid något tillfälle fick Daniel Östersjö ett exemplar av boken, sakta började den pocka på uppmärksamhet. I januari 2013 läste Bengt Söderhäll och Anny Romand ur denna bok på existentiella Café de Flore - en läsning som televiserades i april samma år.

Den kan börja i Stockholm, där Daniel Östersjö finner sig tillrätta i en värld där sången och musiken har en självklar plats. Han har sedan Black box (2008) gett ut fyra fullängdsalbum med egen musik på sin egen label ”Inifrån”, spelats i svensk radio, och uppträtt i större och mindre sammanhang runtom i Norden sedan mitten av 1990-talet.

Berättelsen kan börja sommaren 2017 när Daniel upptäcker att de franska versionerna av dikterna klingar bra och kan bli vacker musik. Först gör han en tonsättning, sedan två, och Bengt blir entusiastisk, detta får inte hållas på egen kammare, tonerna och orden vill nå ut. Hösten 2018 kom albumet "Treize chansons" ut på Comedia, och duon har sedan dess gjort över många konserter i Frankrike, Belgien, Danmark och Sverige. Sångerna har spelats över 200 000 gånger på Spotify.

Duon inleder årets visfäst med ett par sånger som välkomsthälsning, bien venue!

Lyssna på Spotify
Följ på Facebook