Lugnets visfäst

| start | visfäst 2020 | tidigare program | Lugnets kulturförening | hitta hit |

FÖNSTERSPRINGAN - Elsie Johansson och Daniel Östersjö, lördag 29 augusti, kl 15:30

Daniel Östersjö och Elsie Johansson framför sånger och dikter från den nya skivan "Fönsterspringan - Daniel Östersjö sjunger Elsie Johansson".

"En ny, existentiell nakenhet ekar fram kring ett pianos spröda men klara klang. Den har givetvis alltid funnits där i hennes dikter, men nu steg den fram mycket tydligare, renodlat." - Göran Greider

Elsie Johansson är en lika mångkunnig som hyllad och flerfaldigt prisbelönt författare som skriver i flera olika genrer. Hon föddes 1931 i ett arbetarhem i Vendels socken i Uppland. Elsie fick möjlighet att gå i realskola i Uppsala, men några fortsatta studier blev det inte. Direkt efter realexamen tog hon anställning på Postverket och blev postexpeditör. Kort därpå gifte hon sig och bildade egen familj. Författardrömmen, som hon burit på sedan barndomen, fick läggas på is. Hon debuterade 1979, vid nära 50 års ålder, och det stora genombrottet kom med trilogin Berättelsen om Nancy, som inleddes med romanen Glasfåglarna 1996 och följdes av Mosippan och Nancy. Debuten 1979 skedde med diktsamlingen Brorsan hade en vevgrammofon, så på sätt och vis är det en cirkel som sluts när hennes dikter nu ges ut på Spotify och CD.

Daniel Östersjö, ordförande för Lugnets kulturföring, och ständig värd för visfästen, har genom åren spelat med namnkunniga artister som Tomas Andersson Wij, Eva Hillered, Peter Asplund och sångerskan Elin Lyth, som även medverkar i ett par spår på det nu aktuella albumet. Tillsammans med bl.a Stefan Sundström, Miss Li, Tore Berger från Blå Tåget, Tom Waits-musikern Michael Blair och skådespelerskan Thérèse Brunnander medverkade han förra året dessutom på den internationellt uppmärksammade inspelningen Putin Will Teach You How To Love The Motherland.

Så här säger Daniel om sitt arbete med Elsie Johanssons dikter:
– Jag började i orden och deras naturliga melodier. Jag kunde lägga örat till boken och höra musiken komma.

Tidigare har Daniel Östersjö tonsatt bland andra Stig Dagerman, Gunnar Ekelöf, Ylva Eggehorn, Tomas Tranströmer, Joe Hill och Apollinaire. Sedan ett par år tillbaka samarbetar han med poeten Bengt Söderhäll i projektet Le Lac Long 814, som de senaste åren har turnerat både på hemmaplan i Sverige och runt om i Europa, men det är ju en annan historia, som går att läsa om på öppningsprogrammet...

Lyssna på Fönsterspringan på Spotify

Foto: Johan Bergmark