IMPROFÄST

| start | improfäst 2022 | tidigare program | Lugnets kulturförening | hitta hit |

Ami Skånberg Dahlstedt

Ami Skånberg Dahlstedt är scenkonstnär, koreograf, filmskapare och författare, utbildad på Balettakademien, Akademi Valand, Nishikawa Ryu i Kyoto, Högskolan för Scen och Musik (MFA) och University of Roehampton. Hon har en MPhil från Center for Asian Theatre and Dance på Royal Holloway samt en PhD från Dance Department, University of Roehampton. Hon är lektor i dans samt programsansvarig för Master i Samtida Dansdidaktik på Stockholms Konstnärliga Högskola sedan 2021. Hon är även adjunkt i dansteori och historia på Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs Universitet sedan 2019.

Ami varvar sceniska verk, ofta solon, med interventioner i olika offentliga rum och samarbetar gärna med andra konstnärer och konstformer. Hennes gestaltningar tar ofta sin utgångspunkt i den personliga berättelsen och i kroppen som minnets arkiv. Hennes verk A Particular Act Of Survival vann Scenkonstgalans pris 2015.

Den långsamma gångtekniken suriashi är central i Amis praktik, vilket hon har studerat sedan 2000 med sin lärare Nishikawa Senrei i Kyoto, Japan. Sedan 2014 går hon i suriashi på olika platser i världen, ensam och tillsammans med andra som en aktivistisk scenkonstpraktik. Hon utforskar också de olika dialekter som hennes dans innehåller, där Nihon Buyo har varit en viktig kunskapskälla sedan nitton år. Hennes filmer är utgivna av Njutafilms och går att beställa på nätet.

Ami har varit gästlärare på universitet i England, Frankrike, Japan och Lettland. Hon har undervisat på masterprogrammet Contemporary Performative Arts på Högskolan för scen och musik och handleder masterstudenter. Ami är aktiv inom konstnärlig forskning och organiserade Artistic Research symposium 2015–2018 för Nordiskt Sommaruniversitet, tillsammans med den engelska konstnären Dr Lucy Lyons. Hon är sedan 2017 medlem i Peer Review Board för Journal of Artistic Research.

Se en film av Amanda Clausen om Ami Skånberg Dahlstedts scenkonstpraktik här på vimeo.com

Ami bjöds in av intendent Petra Holmberg på Östasiatiska Museet att att välja ut något från museets samlingar. Hon valde ett objekt som har med dans att göra. Se filmen från Östasiatiska här på Youtube.com

Till improfästen kommer hon med en duoföreställning som inbegriper tärningskastande som styr improvisationen. Hon gör den tillsammans med Palle Dahlstedt, kanske kommer de också att bjuda in några andra av deltagarna att delta i improvisationen.